Voeten verdienen uw aandacht!

U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken aan de voeten. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande basis voetverzorging en tips.

Voeten wassen

Was de voeten dagelijks met handwarm water. Pas op met zeep, dit kan de huid uitdrogen. Een voetenbadje kan heel fijn zijn voor de voeten maar niet te lang. Te lang in het water doet de huid en nagelomgeving verweken tevens raakt het water vervuild. Ook de huid kan hiervan uitdrogen. Droog de voeten zorgvuldig af en vooral tussen de tenen. Breng een vochtregulerende creme aan op de voeten, behalve tussen de tenen.

Nagels knippen

Het goed knippen van de nagels is erg belangrijk. Knip de nagels altijd recht af en niet te kort. Houdt hierbij de bovenrand van de nagelwal aan. Korter kan ingroeiing veroorzaken. De hoeken van de nagel mogen afgerond worden met een vijl maar nooit rond knippen om zodoende ook ingroeien van de nagel te voorkomen.

Ingroeiende nagels

Een ingroeiende nagel is pijnlijk en dient behandeld te worden. Het komt voornamelijk voor bij de grote teennagels. Voorkomen is beter dan genezen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk goed passende schoenen te dragen die geen druk veroorzaken. Voel of de tenen geen druk krijgen in de schoen. Tevens is het belangrijk de nagels op een juiste manier te knippen en niet te vaak in een voetenbadje.

Eeltvorming

Eelt onstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. Onder de voet is vaak een dun laagje aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dit dient behandeld te worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de schoenen geen druk of wrijving veroorzaken. Zorg dat de voeten de ruimte hebben in de schoen maar tevens niet gaan schuiven in de schoen. Dagelijks de voeten insmeren met een voetencreme zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en voorkomt eelt en kloven. Tevens kan een veranderde stand van de voeten overmatig eelt veroorzaken. Hierbij kunnen aangemeten steunzolen uitkomst bieden.

Tips